JM Building Services - шаблон joomla Продвижение

Intézményünk 2019. évben Nemzetiségi Támogatások-on nyert pályázati támogatásból "A kétegyházi ortodox - Az őshonos ortodox románok intézményei" című könyvet adta ki, melynek szerzője Zombainé Szarka Mária.

A könyv az őshonos kétegyházi román nemzetiségű lakosság helytörténeti gyűjtésén alapul. Eddig ilyen mű nem született a magyarországi románok lakta településeken. Ilyen formában összegyűjtött anyag az utódok számára dokumentumként, identitás erősítésként és az anyanyelv ápolásaként is szolgál. A könyv bemutatja a nemzetiség életét meghatározó intézményeket, legnagyobb hangsúlyt a család intézményére helyezve. A közösség összetartó, családszerető voltát kívánjuk prezentálni a könyvben, bemutatni, hogy a nehéz körülmények között élő családok is több gyermeket vállaltak.

Minden családban legalább 4-6 gyermek született, de gyakori volt, hogy 10-12 gyermeket is neveltek. A magas születések száma a felnövekvő gyermekek szorgalmas munkája hozzájárult a település létszámának megtartásához. A könyv anyagával, benne rengetek fényképpel a családokról, gyerekekről példaként szolgál az utódoknak, a mai gyerekeknek, hogy nem csak az anyagi jólét teszi lehetővé a gyerekek megszületését, felnevelését. Ami ennél is fontosabb, hogy egy anyának, a családnak a gyermekekkel teljesedik ki az élete.

 

 

2019. június 23. és június 30. között ismét a Fekete-tenger partjára látogathattunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzetiségi Támogatások pályázatikiírásán nyert támogatás segítségével. A tavalyi évhez hasonlóan, a nagy sikerre való tekintettel, ismét Eforie-Nord településen töltött 8 napot 27 tanulónk.


Az idei nyár sokkal barátságosabb volt velünk, így igazi nyári napsütésben és jó melegben tölthettük jól megérdemelt, aktív pihenésünket. Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk hasonlóan sikeres nyelvi táborok szervezésére.

 

Iskolánk 2018. június 24. és július 1. között ismét román nyelvi tábort szervezett. Ezúttal tanulóinkkal a román tengerparton jártuk. Eforie-Nord, Mamaia, Constanta csodálatos városaival, vidékével ismerkedtünk meg, ahol csodálatos 8 napot töltöttünk.

allami logo1a

A tábor megvalósításához ismét pályázat útján szereztünk forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforráskezelő nemzetiségi támogatások keretéből.

Köszönjük az élményekben gazdag kirándulást!

Kétegyházi románok – Az élet három fordulópontja a kétegyházi ortodoxoknál

Românii din Chitighaz – Cele trei rituri de trecere la chitighăzenii ortodocşi

címmel Zombainé Szarka Mária újabb néprajzi könyvét adtuk ki 2018-ban az EMMI és az EMET nemzetiségi támogatásain pályázott összegből.

allami logo1a

A könyvben összeállított anyag fotókkal, képekkel gazdagon reprezentál. A születéstől a házasságon, családalapításon át a halálig követi és változatosan mutatja be román nyelven a kétegyházi emberek életét, hagyományait, szokásait magunknak és másoknak is.

konyv0203

 Intézményünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt nemzetiségi támogatások pályázatán 1.970.000,-Ft támogatást nyert nyelvi tábor megvalósítására. A tábor keretében Brassó környékén jártunk 2017. szeptember 18. és 23. között.
A kirándulásunk célja volt, hogy a tanulók élményszerű helyzetben ismerkedjenek meg Románia földrajzi szimbólumával, a Kárpátok vidékével, megismerjék Románia egyik legjelentősebb városának, Brassónak múltját és jelenét, kézzelfoghatóvá váljon számukra a multikulturalizmus. A kirándulás során a tanulók sokat tanulhattak és fejlődhettek a személyes élményekből, a festői tájak, nevezetességek megismeréséből, a múzeumok anyagának megtekintéséből. Ilyen céllal tekintettük meg például Déva várát vagy a Peles kastélyt. Meglátogattuk a tordai sópályát, a Medve-tavat, túráztunk Törcsvár környékén és hegyet másztunk Poianan. Mindemellett igyekeztünk a tanulók szórakozás utáni vágyát is kielégíteni a változatos programokkal, mint például a Dinó-park vagy a Drakula-kastély felkeresése.

 

emberi1
emberi2