JM Building Services - шаблон joomla Продвижение

2014 nyarán felejthetetlen tíz napot töltöttünk diákjainkkal Romániában, a Fekete-tenger partján, a sulinai ifjúsági táborban. 16 óra kényelmes buszozás után Tulcea kikötőjében hajóra szálltunk, majd háromórás hajóút végén érkeztünk meg a hangulatos kikötővárosba.

10487299 741631745897940 570565221748163371 n

A kétegyházi, battonyai, gyulai és Csongrád megyei gyerekekből álló csoportunk együtt táborozott Romániában, Moldovában és Ukrajnában élő román nemzetiségű fiatalokkal. A gyerekeknek érdeklődésük szerint lehetőségük volt különféle kulturális és sportprogramokon való részvételre. Egyesek rajzoltak, festettek, mások néptáncot tanultak, énekeltek, a sportbarátok pedig fociztak, kosárlabdáztak. Mindezeken a programokon közösen vettünk részt a többi táborozóval, így diákjaink hamar összebarátkoztak más csoportok fiataljaival. A legfőbb program természetesen minden nap a tengerparti strandolás volt. Több alkalommal sétáltunk a városban a Duna partján. Felmentünk a ma már múzeumként funkcionáló világítótoronyba, ahol sok érdekességet hallottunk Sulina történetéről. Ortodox misén is részt vettünk a város templomában. Egyik délután tettünk egy gyönyörű kirándulást a Letea-erdőben, ahol sok védett állat- és növényfaj él; láttunk itt például több száz éves tölgyfákat. Több alkalommal hajnalban kisétáltunk a tengerpartra, hogy megcsodáljuk a napfelkeltét. A tengerparti bárban diszkót is szerveztek a gyerekeknek, ami szintén népszerű program volt.

Azt hiszem mindannyian felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, hiszen rengeteg különleges dologban volt részünk. Fontos, hogy tanulóink román nyelvi környezetben gyakorolhatták a nyelvet, megismerhettek más országokból érkező románokat, más kultúrákat.

                                                                       Árgyelán Krisztián

 

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben a foglalkozásaink terén, kell hogy legyen egy összhang az alapképességeink és a vágyink,törekvéseink között, amit megtudunk valósítani. Sok fiatal terveket formál, alakít a jövőt illetően anélkül, hogy belegondolna abba, hogy a képességei elegendőek a tervei beteljesüléséhez. Sok szülő is hasonlóképpen gondolkodik, mivel szeretné, hogy a gyermeke egy boldogabb, beteljesült, megvalósult vágyakkal teli életet érjenek el. De a szülők megértik azt is, hogy egyedül csak a törekvés külső és belső tulajdonságok, képességek nélkül megvalósíthatatlan, eredménytelen marad, mint ahogy az alapképesség sem gyümölcsöző külső és belső feltételek nélkül. A 8. osztályosok számára 2014. nov. 6-7-én Pályaválasztási vásárt szerveztek Békéscsabán, amelyen részt vettek a mi iskolánk tanulói is. Ez a vásár megoldott egy fontos orientációs feladatot: az iskolaválasztás, a jövő szakmái a foglalkozások előkészítését a megfelelő választás irányába. Ebből a szemszögből a tanulók nincsenek még időben felkészülve, egyesek alig gondolnak rá, míg másoknak nincs meg a kellő elképzelésük. A választási lehetőségek a szakmák és a foglalkozások területén hatalmasak. A tanulók egyedül vagy csak a szülők által segítve nem tudják kiválasztani a megfelelő középiskolát vagy a számukra megfelelő profilú gimnáziumot. Ők egyedül nem tudják felismerni a képességeiket, személyes tehetségüket, nem tudják a vágyaikat és az érdekeiket megfelelő irányba kibontakoztatni. Éppen ezért a tanulókat segíteni kell a fontos információk átadásában a megfelelő profilú iskola kiválasztásában, az óhajtott foglalkozások megfelelése felé, az illetékes jövőkép kialakítását illetően. Ez a vásár sok gyereknek nyújtott segítséget az optimális intézmény, iskola kiválasztásában. Azt mondhatom, hogy hasznos információkkal zárult ez a nap.

                                                        Orbánné Rokszin Anna

                                                             osztályfőnök

 

A harmadik osztályos tanulóink közül Simonka Fanni, TriponMelodi és Hajdú Dávid Körösszakálban egy román népismereti vetélkedőn vettek részt április 26-án. Játékos feladatokon keresztül adtak számot a román nemzetiség régi hagyományairól, kultúrájáról tanult ismereteikről. Előkelő negyedik helyen végeztek, gratulálunk nekik és felkészítő tanítóiknak.

 

A tavaszt aktív spottal indították el azok a felsős tanulók, akik Békésen részt vettek egy 24 órás úszó csapatversenyen. Aracs Attila és Árgyelán Krisztián tanár urak mellett kis diákjaink is felsorakoztak, s elhozták az ötödik helyet. Április 19- én focicsapatunk Pocsajon a Tanaszi János Emlékkupán mérte össze tudását más román nemzetiségi iskolák csapataival. A jó kezdés meghozta gyümölcsét, hetedik és nyolcadik osztályos tanulóink a negyedik helyen végeztek. Végül április hónap utolsó hétvégéjén a békéscsabai Csaba Centernél megrendezett 6 km-es futóverseny startvonalához álltak diákjaink. Mindannyian végigfutották a távot, s voltak köztük, akik előkelő helyen végeztek.

{vsig}sportoltunk{/vsig}